Stopp i Avloppet

Hjälp med stopp i avloppet Stockholm

Finns det något mer irriterande än stopp i avloppet? Ibland kan det till och med skapa en nödsituation. Speciellt om man bara har en toalett i hemmet. Droppen är väl när toaletten svämmar över och smutsar ner hela sin omgivning. Det har nog också hänt alla någon gång att det inte sjunker undan i duschen eller att det inte lönar sig att spola i toaletten. Oroa er inte, vi är här för att hjälpa er.

I denna artikel kommer ni få svar på frågor som:

  • Varför blir det stopp i avloppet?
  • Vad ska jag göra när det blir stopp i handfatet?
  • Hur kan jag åtgärda stopp i avloppet?
  • Hur löser man upp stopp i avloppet?
  • Fungerar det verkligen att lösa upp stopp i avloppet med bakpulver?
  • Vad gör jag när det är stopp i avloppet och jag bor i en bostadsrättsförening?
  • Och slutligen, vad kostar det att fixa stopp i avloppet?

Läs vidare för att få reda på hur man kan lösa sina avloppsproblem på bästa sätt.

Varför blir det stopp i avloppet?
Denna frågan är nog den första som dyker upp i huvudet när katastrofen inträffar. Varför har man hamnat i den här situationen? Det kan såklart bero på många olika anledningar. De vanligaste när det gäller toaletter är trots allt att saker som ej bör spolas ner i toaletter helt enkelt spolas ner ändå. I dusch och kanske handfat är det ganska omöjligt att hindra att en viss mängd hår åker ner i avloppet. Oftast utgör detta inget större problem, om inte rören är väldigt gamla vill säga. Men tillsammans med andra ovälkomna föremål kan det bli en ordentlig blockad. Håret fastnar också lätt om det finns ojämna skarvar i rören, precis som håret i  vardagssammanhang kan fastna i vassa naglar eller kanske dragkedjor.

 

Sjunker det undan lite saktare än vanligt i duschen eller badkaret och det luktar lite surt från golvbrunnen så beror det troligtvis på att det är en samling hår där. Då kan det vara bra att städa upp där innan det blir ännu värre. Helst bör man ta bort hår ur badkar och dusch efter varje gång man duschar. På så sätt undviker man att onödiga mängder hår åker vidare ner i avloppet. Har någon i familjen dessutom långt hår så har sådana hårstrån en tendens att samla ihop sig till långa svansar inuti avloppet. Detta problem går att förbygga med hjälp av en nylonstrumpa över plaströret i golvbrunnen, alternativt en sil i badkarsutloppet. På så sätt blir det också lättare att städa upp håret efter duschen.

 

Som redan nämnt så spolas saker ner som ej bör spolas ner. De vanligaste föremålen som spolas ner och orsakar stopp i avloppet är bindor, tamponger samt tops. Allt förutom kiss, bajs och toalettpapper bör ej spolas ner och vi ska nu förklara varför. Även om du har nya fräscha rör och dessa föremål slinker igenom så löses de inte upp sig av vatten ens efter flera veckor nere i avloppet. Många tänker inte på det och spolar ändå ner dessa föremål. Således ligger de som ett hot för stopp i avloppet i många veckor framöver nere i avloppsrören. Många har dessutom gamla rör med ojämna rörskarvar.

Detta i kombination med de snålspolande toaletter som de flesta har idag är idealiskt för att skapa stopp i avloppet. Tänk bara att någon spolar ner några tops i dessa skrovliga rör som sedan fastnar i en skarv och bildar på så vis något som allt annat kan fastna på. Några dagar senare spolar någon ner en binda som utan tvekan fastnar i fördämningen som redan bildats av topsen. Nu finns inte längre mycket plats för något att komma förbi och allt möjligt blir kvar där och lagrar sig tills det slutligen blir helt stopp i avloppet. Om man undviker att spola ner sådant som lätt orsakar stopp i avloppet förhindrar man inte bara att just det inträffar utan hjälper också miljön. Det finns en till vanlig anledning till stopp i avloppet som många inte tänker på.

 

Denna är en sådan enkel sak som hoptorkat papper. Detta uppkommer oftast när man åkt på semester. I stressen att komma iväg så glömmer man helt enkelt att kolla toaletterna. Någon som gjort sina behov innan man dragit iväg har spolat lite slarvigt och papperet blir liggandes kvar i ledningen. När man väl kommit hem så har papperet torkat ihop och löser inte längre upp sig så lätt. Papperet blir således en effektiv fördämning. Spolar du sedan dessutom ner något ovälkommet föremål så fastnar det lätt där. Snart är det ett ordentligt stopp i avloppet.

 

I diskhon kan det såklart bero på många olika anledningar men oftast är det fettbeläggningar som med åren byggs upp. Fett hårdnar nämligen med tiden och blir till slut stenhårt. Därför är det bra att spola en stund extra efter det att man sköljt av tallriken. På så sätt hjälper du fettet att hinna längre ner i rören och förhoppningsvis ända ner till huvudstammen. Använd också varmt vatten då värme löser upp fett mycket effektivare än kallt vatten.

 

Diskmaskiner är inte en sådan stor försäkran för att undvika stopp i avloppet som man kanske tror. Många diskmaskiner snålar nämligen på vatten. Resterna åker på så vis inte ut ur köksavloppet när diskmaskinen tömmer sig på vatten. Därför är det bra att man torkar av tallrikarna innan man stoppar ner dem i diskmaskinen. Torka gärna av dem med papper hellre än med vatten för att undvika att onödigt fett åker ner i avloppssystemet.

 

Om man någon gång fått stopp i avloppet i tvättstugan så kanske man blivit förvånad. När tvättmaskinen töms på vatten åker textilrester, hår som fastnat på kläderna och rester från tvätt samt sköljmedel ner i avloppet. Detta kan med tiden bilda en kletig sörja i avloppet. Man kan därför sätta en sil över golvbrunnen som tvättmaskinen använder. Alternativt kan man sätta en nylonstrumpa på avloppsröret i golvbrunnen. Tänk på att man inte bör sätta något över själva tömningsröret på tvättmaskinen då detta kan skada den ordentligt.

 

 Ett annat förekommande problem speciellt när det gäller nybyggda eller nyrenoverade hus är att spackel tagit sig ner i avloppet och täppt till rören. Detta löser sig oftast enklast med en spolning. Ett annat möjligt problem man kan ha är rötter i avloppsrören. Detta är speciellt om man bor där det är väldigt gamla avloppsrör. Många gånger är dessa rör oftast av betong som med åren vittrat sönder. Därför har rötter från träd och buskar börjat kunna tränga sig in i rören. Som många säkert vet så blir rötter kraftigare med tiden. Ju kraftigare rötterna blir ju större risk är det att de samlar på sig skräp och annat som börjar blockera rören.

 

Problemens storlek kan variera från bara storleken av en pingisboll till hela rör. Vidden av problemet kan också variera beroende på var under rörets bana roten har trängt sig in. Beroende på hur mycket rötter och hur kraftiga de är så kan det gå att spola sönder dem. Om problemet är lite större så kan man fästa en rotskärare på slangen som helt mekaniskt skär av roten. Detta är tyvärr kortsiktiga lösningar då rötterna oftast växer tillbaka igen. Med andra ord så är det på nytt stopp på grund av rötterna redan efter några år. För en permanent lösning skulle det innebära att man måste gräva upp rören och byta ut dem mot plaströr. Det finns också ett förenklat alternativ om rören skulle ligga besvärligt till. Den lösningen är enklast förklarad som att skapa ett nytt rör inne i de gamla röret. Detta heter relining eller rörinfodring.

 

Hur åtgärda stopp i avloppet?
Ett av de vanligaste ställena man får stopp i avloppet är i toaletten. Det första man kan prova är att spola ett par gånger. Detta kan ta emot då man kanske är rädd att det ska svämma över men många gånger löser detta problemet och är därför värt ett försök. Prova spola tio gånger med några minuters mellanrum. Detta bildar nämligen ett tryck som många gånger löser upp stoppet. Fungerar ej det här så kan man ta en hink full med vatten och hälla hastigt från ungefär en halvmeters höjd.

 

Detta skapar ett ännu starkare tryck som många gånger gör susen. Om inget av ovanstående tips fungerat är nästa steg en avloppspump eller vaskrensare. Vaskrensare är en praktisk lösning då många dessutom har en hemma. De löser oftast problemet om det inte sitter allt för djupt. För ner vaskrensaren i toaletten och tryck sedan på spola. Pumpa då med sugproppen för att lösa upp stoppet. Detta lättar nämligen på trycket och tvingar bort proppen i avloppet. Ett tips är dock att inte ta i allt för hårt då detta kan skada både dig själv och toaletten. Tar man i för hårt riskerar man också att toaletten svämmar över vilket är onödigt.

 

Det finns även något som heter rensband som går att köpa i byggvaruhus. Detta använder man genom att föra ner rensbandet i avloppet tills det inte går längre. När man gjort detta så börjar man att pumpa fram och tillbaka tills stoppet i avloppet lättar. Observera dock att man inte bör ta i allt för mycket med rensbandet heller då detta kan skada porslinet i toaletten. Försök istället att hitta en balans där det som blockerar vägen trycks undan samtidigt som porslinet ej tar skada. Om det är stopp i badkaret eller duschen så beror detta som tidigar nämnt oftast på hår. Kolla därför i badkaret eller duschen samt golvbrunnen efter hår och smuts och ta sedan bort detta.

 

Stopp i avloppet i duschen eller badkaret är oftast ett väldigt ytligt och lättfixat problem. Om det ovannämnda inte löser problemet kan även här ett rensband komma till hands. Det är bara att föra ner rensbandet i avloppet och pumpa. Går det ej att putta iväg smutsen så kan man pröva med lite lösningsmedel. Kolla gärna under underrubriken ”Hur löser man upp stopp i avloppet?” för mer tips om lösningsmedel. Om detta inte heller skulle fungerar är det dags att ringa efter ett proffs för att ta en titt på avloppet. Vi på Spolvision hjälper gärna till med det.

 

Stopp i handfatet
Som tidigare sagt så spolas det oftast ner hår även i handfatet. Detta är många gånger boven i dramat när det gäller att vattnet inte rinner under som tidigare när du tvättar händer eller ansikte. Tack och lov så är även detta vanligt vis ett lättfixat problem. Precis som med toaletter så kan man först prova att spola rikligt med vatten i handfatet då detta ibland kan lösa upp proppen. När man spolar vatten i handfatet kan man även prova att hälla ner lite diskmedel då detta är fettupplösande. Med andra ord, under tiden man spolar ner varmt vatten i handfatet så häller man ner en liten klick diskmedel för att sedan vänta någon minut. Om detta fortfarande inte har löst upp proppen skulle nästa steg vara en vaskrensare. Fyllt helt enkelt handfatet till hälften med vatten och pumpa sedan. Det som en vaskrensare gör är att den pumpar in både vatten och luft. På så sätt byggs det upp ett tryck som kan få proppen att släppa. Det som många gånger dock är problemet är behållaren, den lilla klumpen, under handfatet. Lossa den och rensa den på det hår och smuts om har ansamlats där. Skruva sedan tillbaka behållaren och spola med varmt vatten. Detta bör nu ha löst problemet. Om detta ändå inte har fixat stoppet så kan du pröva metoderna under nästa underrubrik.

 

Hur löser man upp stopp i avloppet?
Att lösa upp stopp i avloppet med olika lösningsmedel är det många som gör. Detta är speciellt om det gäller köket. Som tidigare nämnt så beror stopp i köksavloppet ofta på fettbeläggningar i rören. Om ditt stopp gäller just diskhon, prova då först att spola rikligt med hett vatten. Spola gärna en till tre minuter för att se om det släpper. Detta är många gånger effektivt då varmt vatten löser upp fett mycket bättre än kallt vatten. Det går med fördel att använda en tratt under detta steg då det skapar ett högre tryck ner i röret. Om det fortfarande är stopp i diskhon kan man precis som i många andra fall även här använda en vaskrensare. Om dessa steg ej skulle fungerar så kommer vi fram till det förstnämnda, lösningsmedel.

 

Det finns som många säkert redan känner till vissa huskurer. Bland annat så kan man blanda bikarbonat, salt och ättika. Vissa är rädda att använda denna blandning då de tror att det ska fräta på rören, men det behöver man ej frukta. Denna blandning bildar visserligen koldioxid, men det fräter
inte på rören. Blandningen avlägsnar istället endast beläggningen som finns i rören. Blanda därför bikarbonat och salt och häll ner blandningen i avloppet. Efter ungefär tio till tjugo sekunder kan man sedan hälla på ättika eller vinäger. Dessa tre ingredienser kan göra mirakel tillsammans för avloppet. Blandningen kommer nämligen att bubbla och fräta bort alla beläggningar och smuts i sin väg. På så sätt kan man få ett avlopp som fungerar igen. Om detta inte heller fungerar så är det bra att ringa efter professionell hjälp. Vi på Spolvision hjälper gärna till att återställa ert avlopp till sin normala funktion igen.

 

Ta bort stopp i avloppet med bakpulver
En annan populär huskur är bakpulver och salt. Pröva 1dl till 1,5dl av vardera. Häll sedan ner det i avloppet och vänta femton till tjugo minuter. Då tiden har gått, häll då sedan ner kokande vatten. Häll fort och kraftigt för ett högt tryck och på så sätt bättre resultat. Om man har möjlighet häll då gärna från en högre höjd och ganska snabbt för maximal effekt. Man bör dock vara aktsam så att man inte bränner sig på det heta vattnet som kan stänka eller i värsta fall svämma över kanterna när man gör detta. Med lite tur så kan detta lösa stoppet i avloppet. Det som händer när man använder denna metod är att dessa ingredienser tillsammans fräter upp fett och smuts i avloppet. Det heta vattnet spolar sedan bort den upplösta beläggningen. Om detta inte fungerar så kan man prova vaskrensaren ytterligare en gång. Denna metod kan vara effektiv både i diskhon, handfatet och badkaret samt duschen om ingen annan redan ovannämnd metod fungerat.

 

Stopp i avloppet bostadsrättsförening
Har man provat dessa metoder men ändå inte kunnat lösa problemet och känner att man måste be om hjälp av oss på Spolvision AB så kanske följande fråga uppstår: Är det lägenhetsinnehavaren eller bostadsrättsföreningen som bör stå för kostnaden? Då kan bostadsrättslagen komma till hjälp. Ta gärna en titt på speciellt kapitel 7 §12 som kan komma till hands angående var gränsen går för lägenhetsinnehavarens ansvar. Det är bra att hålla i tankarna att ägaren av lägenheten har ett ansvar att på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick. Med detta i tankarna bör man först ta reda på vart problemet ligger och om det påverkar fler lägenheter i området. Detta kan den som löser stoppet många gånger svara på. Om problemet i avloppet kan härledas till en särskild lägenhet och inte till ett sammankopplat avlopp från flera lägenheter så blir då lägenhetsinnehavaren troligtvis ansvarig för kostnaden. Det kan däremot vara bra att när man fått reda på vart problemet låg att då sedan prata med bostadsrättsföreningen för att få deras syn på saken.

 

Vad kostar stopp i avlopp?
Det är väldigt viktigt att åtgärda ett stopp i avloppet så att det inte blir ett ännu dyrare problem som exempelvis en vattenskada. Men vad kostar då ett stopp i avloppet? Det beror såklart på hur stort problemet är och vilken metod som måste användas för att bäst lösa problem. Därför kan det vara svårt att säga på rak arm vad kostnaden i slutändan kommer att bli. Det kan såklart också beror på vilken tid på dygnet det är som ni ringer efter hjälp samt när under veckan ni ringt. Bor du i centrala Stockholm eller i närheten, exempelvis Täby, Sollentuna, Solna, Mörby, Djursholm eller Danderyd så finns det många bolag att välja mellan för att få hjälp. Man kan då be om en offert för att jämföra priser hos olika bolag för det som behöver åtgärdas.

 

Om man får återkommande stopp i avloppet trots en spolning av rören så kan det löna sig att göra en rörinspektion. På så sätt kan man få hjälp att se det verkliga problemet och kunna åtgärda det på bästa sätt. Detta kan alltså löna sig i längden då man på så sätt många gånger slipper återkommande stopp i avloppen. Exempelvis om man misstänker att man har börjat få rötter i sitt avloppssystem kan detta vara bra för att lättare kunna se vidden av problemet.

 

Man kan också spara in pengar genom att göra en rörinspektion om man ändå ska reparera eller göra ett stambyte för att kolla rörens skick. På så sätt kan man, om man ändå ska riva upp golvet eller gräva i backen, passa på att fixa ett problem med rören innan det har blivit till ett problem som
måste åtgärdas omgående. Vissa gillar också att regelbundet göra en inspektion av rören för att just ta tag i eventuella problem innan de måste åtgärdas akut. På så sätt kan man lättare planera sina utgifter genom att förebygga framtida problem. Ibland kan man behöva rengöra rören genom en spolning innan man gör en rörinspektion. Detta för att kunna se så tydligt som möjligt vad som behöver göras.

 

Läs vidare om det var länge sedan avloppsrören rengjordes och en spolning behövs. Man kan också minska risken av dyra oväntade utgifter genom att spola rören regelbundet. Om man märker att det börjar sjunka undan dåligt om än det inte är helt stopp så är det definitivt dags för en spolning för att rensa avloppet. Andra tecken man kan hålla koll på är kluckande ljud och att det bubblar. Då är det på väg att bli stopp och dags för en spolning. Att regelbundet rengöra rören speciellt innan det blir helt stopp i avloppet hjälper till att undvika översvämningar och vattenskador, eller andra onödiga påföljder som stopp i avloppet i värsta fall kan innebära. Om man vill boka en spolning eller kanske en rörinspektion kan man kontakta oss på Spolvision AB så hjälper vi till med det.

Så avhjälper du stopp i avloppet

VI HJÄLPER DIG MED

underhållsspolning av Avlopp i Stockholms län, Täby, Solna, Sollentuna, Sunbyberg och vi utför underhållsspolning i de flesta delar av Stockholmsområdet.