Hur man kan rensa avloppet vid stopp

Att rensa avlopp kräver både tid och kraft ibland. På något sätt så uppstår stoppet nästan alltid dessutom under den mest olägliga tiden. Kanske när man har gäster, just ska iväg eller ska gå och lägga sig för natten. Vad kan man göra när det blir stopp? Hur rensar man ens ett avlopp? Och hur kan man förebygga så att detta inte inträffar? I denna artikel ska vi besvara dessa frågor och förhoppningsvis lyckas hjälpa till att lösa problemet. Vi kommer dessutom gå igenom vad som fungerar bäst både i dusch, kök, badkar samt handfat. Man kommer också kunna läsa om vad man kan göra när man får stopp i avloppet under de tider då det mesta är stängt. Samt helt kort ta upp när det är dags att kontakta försäkringsbolaget.

Att rensa avlopp

Hur rensa avlopp

Så gästerna är på väg och nu är det plötsligt stopp i toaletten. Vad ska man börja med? Ibland är det inte så illa som det först verkar. Det kan räcka med att bara spola en extra gång eller två i toaletten. Trycket ökar och proppen kanske släpper redan då. Pröva därför att spola upp till tio gånger med några minuters mellanrum. Fungerar inte detta behöver vi ta till lite mer drastiska åtgärder. Fyll en hink med vatten och töm den i toaletten från ungefär en halvmeters höjd. Se till att hälla så hastigt som möjligt för att skapa så mycket tryck som möjligt. Detta hjälper de flesta gångerna. Om problemet ändå inte skulle vara löst får man ta till verktyg som exempelvis vaskrensare, rensband eller avloppspump. Här kommer lite instruktioner hur man bäst kan använda dem.

Ett rensband går att få tag på i de flesta byggvaruhus. Det fungerar på så vis att man för ner det så långt man kan i avloppet tills det tar stopp. Man börjar sedan pumpa med inte allt för stor kraft för att få lös det som blockerar avloppet. Anledningen till att man inte vill använda allt för stor kraft är att man då i värsta fall kan skada porslinet. Man vill därför hitta en bra balans mellan att trycka bort det som blockerar avloppet fast utan att förstöra porslinet.

En klassisk vaskrensare skadar sällan porslinet. Det är dessutom något som många redan har hemma. Den används genom att man för ner den i toaletten och sedan spolar. Då man gjort detta så börjar man att pumpa. Den trycker då på med både luft och vatten och lättar så på trycket och tvingar bort proppen. Förhoppningsvis så har man på så sätt löst proppen i toaletten. Om inte så kan det nog vara dags att ringa efter hjälp. Vi på Spolvision hjälper gärna till.

När man nu lyckats rensa avloppet så kanske man tänker: Hur kan man undvika att detta händer igen? När det gäller just toaletter så finns det framförallt två vanliga orsaker till att någon måste rensa avloppet. Föremål som ej bör spolas ner och hoptorkat papper. Vi ska nu gå igenom varför dessa två har en tendens att blockera avloppen och hur man kan undvika att det inträffar.

Vad som egentligen får spolas ner i toaletten vet nog de flesta redan om. Ändå så fortsätts det att spolas ner bindor, tamponger samt tops med mera i toaletten. Detta är både skadligt för miljön samt skapar dessa eländiga stopp i toaletterna, som dessutom kan leda till dyra skador på hemmet. Det beror på att fortfarande efter flera veckor i avloppet så har de här föremålen inte lösts upp av vattnet. De är istället kvar som ett hot om att i framtiden stoppa upp avloppet och förhindra att man ska kunna utföra en lyckad spolning. Så även om bindor, tamponger och dylikt kan lyckas spolas ner i nya ledningar och med rikligt vattentillflöde så är det ingen bra idé.

Många av oss bor dessutom i hus med gamla skrovliga ledningar och ojämna skarvar. Man har dessutom oftast toaletter som snålar på vatten vid spolning. Dessa två kombinationer är som gjorda för att skapa stopp. Tänk bara att någon spolar ner tops som fastnar kanske i någon böj med ojämna väggar. Sedan spolar någon ner en binda som lägger sig ovanpå dessa. Då dröjer det inte länge innan de fångar upp ännu mer nedspolade saker som sedan bildar ett effektivt stopp i toaletten. Så om man inte gillar att rensa avlopp och eventuella vattenskador så bör man sluta att spola ner föremål i toaletten som inte hör dit helt enkelt.

Ett uttorkat papper i ledningarna inträffar oftast om man ska på semester och inte kommer spola i toaletten på ett tag. Många glömmer nämligen att kolla toaletterna innan de åker. Då är det troligt att det blir kvar lite papper i ledningarna som sedan ligger och så småningom torkar ut. Detta bildar sedan en ordentlig fördämning. Uttorkat papper löser nämligen inte upp sig så lätt som ”färskt” toapapper. Lite otillåtna föremål i toaletten efter det så dröjer det inte så lång tid innan man har ett stopp och måste rensa avlopp vare sig man har tid eller inte.

Slutsatsen man kan dra är ganska självklar: Spola en sista gång i toaletterna innan man åker iväg på semester. Sluta också med att spola ner bindor, tamponger, tops etcetera.

Hur rensa avlopp – dusch

Behovet av att rensa avloppet i duschen uppkommer oftast på grund utav hår. Dessa stopp är oftast ytliga och fixas lätt genom att rensa upp hår och smuts i duschen samt golvbrunnen. Behövs ytterligare åtgärder kan ett rensband komma till hands. Gå tillväga precis som i toaletten. För först ner rensbandet i avloppsröret tills det tar stopp. Där pumpar du sedan i hopp om att putta undan skräpet och att stoppet ska lättas upp. Om detta inte fungerar är det dags att ringa ett proffs. Vi på Spolvision hjälper gärna till att få duschens avlopp att rinna undan som normalt igen. Vad kan man då göra för att förbygga stopp i duschen? Läs mer om detta i nästa underrubrik.

Hur rensa avlopp – badkar

Badkar precis som duschar har en tendens att fyllas med hår. Därför gäller samma principer. Plocka upp hår och smuts ur badkar och golvbrunn. Fungerar inte detta går det att pröva med ett rensband för att lätta på stoppet. I värsta fall kan man prova att hälla i något typ av lösningsmedel för att försöka lösa upp proppen. Vi ska kolla närmare på vad för propplösande medel man kan blanda till för att rensa avlopp under rubriken ”Hur rensa avlopp – kök”. Om detta dock inte fungerar så bör man ringa efter hjälp så att ett proffs kan titta på avloppet.

Hår är på sätt och vis ganska oundvikligt att det hamnar i avloppet. Oftast är det inga problem om man inte har väldigt gamla gjutjärnsrör som kanske till och med har börjat rosta. Då kan håret fastna och börja samlas ihop till större och större bollar. Om det är långt hår kan det till och med bildas långa svansar inne i avloppsröret. Hår kan också fastna i ojämna och vassa skarvar. Vilket troligtvis de flesta med längre hår har märkt att det har en tendens att göra. Det mesta av håret stannar däremot i själva golvbrunnen.

Passa därför på att efter varje dusch plocka upp håret ur sil eller golvbrunn så att det inte åker vidare. Det kan också vara praktiskt att sätta en nylonstrumpa på plaströret som går ner i golvbrunnen eller skaffa en sil till badkarsutloppet, om man inte redan har en. På så sätt blir det lättare att fånga upp håret efter varje dusch samt att det hindrar det mesta av hårat att åka ner i avloppet.

Om man dessutom råkar ha sin tvättmaskin i badrummet så finns det också vissa saker man kan tänka på. Tygrester och hår som fastnat på kläder tillsammans med tvättmedel samt sköljmedel kan bilda en kletig sörja i avloppet. Det är ännu en anledning till att sätta en nylonstrumpa över avloppsröret i golvbrunnen. Sätt inget över själva utloppsröret på tvättmaskinen då detta kan ha oönskade konsekvenser.

 

Hur rensa avlopp – handfat

Många har nog upplevt att man håller på att tvätta ansiktet och märker hur vattenytan i handfatet bara stiger närmare ansiktet. Hur kan man lösa problemet? Troligtvis så är det inget större problem. Börja med att spola rikligt med hett vatten. Prova gärna att hälla ner lite diskmedel samtidigt. Detta kan hjälpa då diskmedel är fettlösande. Vänta sedan någon minut. Problemet kan förhoppningsvis redan nu vara löst. Räcker det inte så kan man prova fylla handfatet till hälften och sedan använda en vaskrensare att pumpa med. Skulle problemet fortfarande vara kvar så går det att skruva lös behållaren under handfatet som oftast fylls med hår och diverse smuts. Behållaren är den lilla klumpen under handfatet. När den sedan är rensad så är det bara att skruva tillbaka den och spola med varmt vatten igen. Problemet borde nu troligtvis vara löst. Om det trots allt fortfarande inte skulle fungera så kan man pröva att använda ett propplösande medel. Läs under nedanstående rubrik för mer information om detta. Fungerar avloppet fortfarande inte som det ska, ring då oss på Spolvision så kommer vi och hjälper till.

 

Hur rensa avlopp – kök

Om man står och diskar och vattnet inte längre sjunker undan så beror detta troligtvis på fettbeläggningar i rören. Precis som i handfatet, prova även här att spola rikligt med hett vatten. Kanske också en klick fettlösande diskmedel kan hjälpa. Anledningen till att man vill använda just hett vatten är för att varmt vatten löser fett bättre än kallt vatten. Spola gärna upp till tre minuter om det går. Man kan också använda en tratt för att öka trycket ytterligare ner i avloppet. Fungerar inte detta går det att prova att använda en vaskrensare. Städa undan eventuella matrester och eventuellt hår innan vaskrensaren kan stoppas ner i diskhon. Pumpa sedan för att skapa tryck. På så vis tvingas det som blockerar rören bort och avloppet är nu rensat. Fungerar inte detta? Då blir nästa steg att ta till lite kemi.

Då som tidigare sagt stopp i köksavlopp många gånger beror på fett så behöver vi något frätande medel som fräter bort fettbeläggningar. Självklart är naturliga produkter att föredra. Prova därför att blanda bikarbonat och salt. Häll sedan ner detta i avloppet och vänta ungefär tio till tjugo sekunder. Häll sedan på ättika eller vinäger. Dessa tre ingredienser bildar koldioxid och kommer därför att bubbla och fräta bort allt smuts och den beläggning som kan finnas i rören. Man behöver inte oroa sig för att detta ska skada själva rören då blandningen endast kommer att ta bort eventuella beläggningar som finns och ej skada rören.

En annan fettlösande blandning man kan prova på är bakpulver och salt. Ta 1dl till 1,5dl av vardera och häll ner blandningen i avloppet. Vänta femton till tjugo minuter. Häll sedan fort och kraftigt ner kokande vatten i avloppet. På så sätt skapas högre tryck och bättre effekt. Om man vill skapa ännu bättre tryck så kan man hälla från högre höjd. Man bör dock vara försiktig om man gör detta så man inte bränner sig på det heta vattnet. Om detta fortfarande inte löst upp proppen kan man pröva ytterligare en gång med vaskrensaren. Denna metod är väldigt effektiv då bakpulvret tillsammans med saltet fräter bort fett och smuts. Det heta vattnet spolar då sedan bort det upplösta fettet.

Vad kan man då göra för att undvika stopp i avloppet i just köket? I köket så spolar många av tallrikar och tömmer stekt eller kokad olja rakt avloppet. Sakta men säkert byggs beläggningarna av fett upp i avloppsrören. Gammalt fett blir också bara hårdare med tiden och då ännu svårare att få bort. Det bästa man kan göra för att förbygga det här är att inte stänga av kranen på en gång. Även att alltid använda varmt vatten är att föredra då detta är mer effektivt för att få bort fett. Spola alltså gärna ett tag efter det att ni sköljt av exempelvis tallrikar. Det vill man göra så att fettet får rinna längre ner i rören och till slut gärna ända bort till huvudstammen. Försök även att torka av matrester med papper istället för att skölja av dem med vatten, även om de ska in i diskmaskinen. En diskmaskin är nämligen ofta väldigt snål med vatten. Detta gör att resterna inte sköljs hela vägen ut ur köksavloppet när diskmaskinen är klar.

 

Stopp i avlopp akut

Det finns många bolag som kan hjälpa dig att rensa ditt avlopp oberoende vilken tid på dygnet eller vilken dag på veckan det blivit stopp. Vi på Spolvision AB är ett av dessa bolag. Vi har avloppsjuor 24 timmar om dygnet alla dagar i veckan. Då stopp i avloppet lätt kan förvandlas till större skador och onödigt lidande så bör man inte tveka att kontakta oss så snabbt som möjligt vid problem. Vårat mål är att alltid komma så fort som möjligt om du så bor i centrala Stockholm eller strax utanför som Täby, Sollentuna, Solna, Mörby, Djursholm, Danderyd till exempel. Vi vill att du ska känna dig så trygg som möjligt när vi kommit oss på plats.

Finns det något sätt man kan undvika att man hamnar i en sådan här akutsituation med dyra oväntade kostnader? Ja, det finns vissa saker man kan göra för att förebygga detta.

Man kan regelbundet spola sina rör. Detta rengör dem och förhindrar på så vis att man plötsligt måste rensa avloppet. Man kan också hålla kolla på vissa tecken på att det håller på att bli stopp. Det första och kanske självklara är att det rinner undan saktare än vanligt. Ett annat tecken är att det kluckar och bubblar i avloppet. Då bör man så snabbt som möjligt be om en spolning så att man slipper att det blir stopp och eventuella allvarliga konsekvenser som detta kan föra med sig.

Har man problem med återkommande stopp i avloppet kan det löna sig att göra en rörinspektion för att verkligen ta reda på vart problemet sitter. En rörinspektion innebär nämligen att man filmar rören. På så vis kan man också komma fram till den bästa lösningen på problemet. Andra tillfällen som man kan vilja göra en rörinspektion är när man ska göra en reparation eller ett stambyte. Om man ändå ska gräva eller ta upp golvet kan man vilja passa på att förebygga kommande avloppsproblem för att undvika plötsliga större kostnader. Vissa gillar också att regelbundet inspektera sina rör för att på så vis lättare kunna planera in kommande nödvändiga åtgärder. Ett annat tillfälle då det kan vara en bra idé med en rörinspektion är om man funderar på att köpa hus. När man ska köpa ett nytt hus vill man undvika dolda fel. Detta gäller även avloppsrören. Om det var länge sedan som rören rengjordes kan det behövas en spolning innan en filmning av rören för att kunna se så bra så möjligt.

Ibland kan stopp i avloppet bero på att de gamla gjutjärnsrören har börjat vittra sönder och buskar och träd har börjat nå in med sina rötter i rören. Det kan vara ett mindre problem i storlek av en pingisboll som går att spola sönder. Andra gånger kan det vara ett större problem som behöver skäras av. Det är därför en rörinspektion är bra att göra så att man kan se hur stort problemet är. Dock innebär dessa ovannämnda lösningar att problemet troligtvis återkommer om några år då rötter växer. Därför kan man ibland vilja byta ut de gamla rören mot plaströr. Om rörinspektionen visar att problemet ligger på ett besvärligt ställe så kan man oftast istället göra en relining, eller med andra ord rörinfodring. Detta innebär att man skapar ett nytt rör inne i det gamla röret.

Om en spolning eller rörinspektion önskas, kontakta då oss på Spolvision så fixar vi det.

 

Stopp i avlopp försäkring

Om stoppet i avloppet tragiskt nog går över till en vattenskada så täcker vanligtvis försäkringen i alla fall en del av kostnaden för reparationen. Det kan därför vara bra att i det läget ta kontakt med sitt försäkringsbolag för att veta detaljer om hur man går tillväga för att utnyttja sin försäkring och vad som gäller i just den situationen som man befinner sig i. För mer information direkt så kan man läsa igenom sina villkor för den hemförsäkringen man har. Där kan man också läsa om vad försäkringen täcker i vilka situationer samt även när den inte längre gäller. Man bör noga läsa igenom dessa villkor innan man tecknar en hemförsäkring. Speciellt då listan för när försäkringen inte gäller kan vara lång. När man fått reda på hur mycket självrisken kommer att ligga på kan man också vilja räkna på om det är dyrare att betala självrisken eller de skador försäkringen säger att den täcker. Vad försäkringsbolaget hjälper till med och när skiljer i regel från bolag till bolag. Man kanske kan finna lite tröst i att de oftast står för de skador som uppkommit av ett trasigt rör.

Man kan billigt försäkra sig för att förhoppningsvis inte behöva sitta och nervöst ringa sitt försäkringsbolag på grund av skador som uppkommit vid stopp i avloppet. Detta genom att regelbundet spola sina rör, ungefär var femte till sjunde år borde räcka. På så vis kommer man mest troligt undvika att vara tvungen rensa avlopp när det blivit stopp. På det sättet undviker man också de dyra följder ett stopp i avloppet kan föra med sig.

 

VI HJÄLPER DIG MED

underhållsspolning av Avlopp i Stockholms län, Täby, Solna, Sollentuna, Sunbyberg och vi utför underhållsspolning i de flesta delar av Stockholmsområdet.

KONTAKTA OSS